Tévhitek az infrafűtéssel kapcsolatban

TÉVHIT 1: "Csak a tárgyakat / testeket melegíti, a levegőt nem"

 

Az infrafűtés is szobatermosztáttal működik, mely kizárólag a levegő hőmérsékletét érzékeli, így helyiség levegő hőmérséklete a beállított értéknek felel meg (pl 20°C), azonban a felmelegített épületszerkezeteknek köszönhetően ezt a helyiségben tartózkodók 2-3°C-al magasabbnak érzékelik.

Minden tárgy és épületszerkezet szobahőmérsékletű lesz hiszen ha egy test melegebb a környezeténél (magasabb energiaszinten van) azonnal a hidegebb (alacsonyabb energiaszint) felé adja le a hőt. Pl.: ezért hűl ki a leves a tányérban.

 

 

TÉVHIT 2: "3m belmagasság felett más infrapanel szükséges"

 

A belmagasság mindössze egy adat a sok közül, melyet a tervezésnél figyelmbe kell venni. A infrapanelek felületi hőmérséklete állandó, a teljesítmény a felület méretével arányosan növelhető:

400W = 60x60 cm
850W = 120x60 cm

Így bármely teljesítményű fűtőpanel alkalmas 2-5m belmagasságig önálló és kiegészítő fűtésre egyaránt.

 

 

TÉVHIT 3: "Szorozzuk meg a légköbmétert"

 

A fűtésrendszernek nincs energiaigénye. A fűtési rendszer teljesítménye minden esetben az adott szerkezetek keresztül távozó maximális hőmennyiség függvénye. Tekintve, hogy minden szerkezetnek és építőanyagnak, nyílászárónak más-más hőátbocsátási képessége van (U érték) így a teljesítmény meghatározása hőveszteség számítás igényel:

 

1. Falszerkezet: 30cm Porotherm+5cm EPS hőszigetelés, 1 homlokzati fallal, 1db kisméretű nyílászáróval: kb 26W/m3

2. Falszerkezet: 30cm Porotherm+5cm EPS hőszigetelés, 2 homlokzati fallal, 1db kisméretű nyílászáróval: kb 37W/m3

3. Falszerkezet: 38cm Porotherm+15cm EPS hőszigetelés, 1 homlokzati fallal, 1db kisméretű nyílászáróval: kb 17W/m3

 

Egy fűtésrendszer tervezése vagy akár egy kiegészítő fűtés teljesítményének meghatározása is szakember feladata. A táblázatok és kalkulátorok nem képesek figyelembe venni a különböző épültszerkezeteket (fal,födémek), nyílászárókat, homlokzati falak számát és méretét így a m3 csupán egy adat a sok közül.

 

 

TÉVHIT 4: "Csináld magad infrapanel fűtőfilmből"

 

A BVF Heating Solutions mint a piacvezető CALEO fűtőfilmek forgalmazója kijelenti, hogy a fűtőfilmes technológia nem alkalmas infrapanelek gyártására. Egy terméket minden esetben gyárilag kell készre szerelni/konfekcionálni a megfelelő mérések és, szabványok betartása mellett.

Webáruház készítés